Maak een afspraak

Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met nummer 0413 367703 of via onderstaande knop naar het afsprakenformulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op

 

Afspraak Maken   

Schematherapie

Schemathematherapie is in de jaren 90 ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Jeffrey Young. Uitgangspunt van schematherapie is dat eerdere ervaringen uit de jeugd ervoor zorgen dat men problematische gedragspatronen ontwikkeld die moeilijk te doorbreken zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan angststoornissen, depressie of bijvoorbeeld eetstoornissen. Vaak is het dan niet duidelijk dat hier een ervaring uit de jeugd aan ten grondslag ligt.

Met schematherapie wordt er samen met u gekeken naar deze ervaringen uit uw jeugd en gekeken hoe deze van invloed zijn op huidig gedrag, gedachten en gevoelens. Schematherapie gaat uit van vijf basisbehoeften: een veilige band met andere mensen; onafhankelijkheid en zelfstandigheid; vrijheid om je behoeften en emoties te uiten; spontaniteit en plezier; en duidelijke grenzen. Hierop ontwikkelde Young 18 verschillende schema’s. In de schematherapie kijken wij samen met u naar belemmerende patronen om deze te herkennen en daarmee aan de slag te gaan. Het uiteindelijk doel is om deze uiteindelijk te vervangen door gezonde patronen. Zo gaat u samen met uw therapeut in gedachten terug naar uw jeugd degene die hij was als kind om te kijken naar u als kind en hierop te reflecteren. Voor meer informatie over de behandeling kunt u contact opnemen via het contactformulier. Meer informatie over schematherapie kunt u lezen op deze website.